My Blog List

Sunday, June 5, 2011

Memproses ubi gadung.- Expedisi Pulau Tioman

Kursus Kamera oleh Mr.Sugawa.


Cara memproses ubi gadung
1.       Kupas dan hiris
2.       Rendam dalam tempayan 2- 3hari
3.       Rendam dalam air mengalir 3 hari
4.       Keringkan dulu supaya boleh disimpan lebih lama.
5.       Rebus dan dimakan dgn kelapa.
6.       Rasanya hampir sama ubi kayu dan   terdapat 2 jenis –kuning dan putih.

·         Maklumat yang diberi oleh Mohd Hafiz Anuar bin Abd. Hamid – kakitangan PERHILITAN PAHANG program pembiakan seladang semasa Expedisi pulau Tioman.
·         Kampung rebus-kuala tembeling-komunis makan ubi gadung-mabuk-ditangkap seramai 15 orang.

·         pokok muda ubi tak sesuai dimakan.
·         Pokok matang ubi sesuai dimakan.


Nota : Gambar penemuan ubi gadung seberat 5 kg akan diupload kemudian.


                   Jeti Kampong Genting .Pulau Tioman


Ubi Gadung,Pulau Tioman
Ubi Gadung mempunyai batang pokok yang hijau dan berduri.

No comments:

Post a Comment