Kursus Kamera oleh Mr.Sugawa. |
Cara memproses ubi gadung
1. Kupas dan hiris
2. Rendam dalam tempayan 2- 3hari
3. Rendam dalam air mengalir 3 hari
4. Keringkan dulu supaya boleh disimpan lebih lama.
5. Rebus dan dimakan dgn kelapa.
6. Rasanya hampir sama ubi kayu dan terdapat 2 jenis –kuning dan putih.
· Maklumat yang diberi oleh Mohd Hafiz Anuar bin Abd. Hamid – kakitangan PERHILITAN PAHANG program pembiakan seladang semasa Expedisi pulau Tioman.
· Kampung rebus-kuala tembeling-komunis makan ubi gadung-mabuk-ditangkap seramai 15 orang.
· pokok muda ubi tak sesuai dimakan.
· Pokok matang ubi sesuai dimakan.
Nota : Gambar penemuan ubi gadung seberat 5 kg akan diupload kemudian.
Jeti Kampong Genting .Pulau Tioman
Nota : Gambar penemuan ubi gadung seberat 5 kg akan diupload kemudian.
Jeti Kampong Genting .Pulau Tioman
No comments:
Post a Comment